Haptotherapie is een therapie waarbij voelen en ervaren centraal staan. Vanuit dit voelen en ervaren kun je weer leren luisteren naar de signalen van je lichaam.

In de hectiek van het dagelijkse leven gaan we snel voorbij aan de eerste signalen van ongemak. Daardoor kunnen klachten ontstaan, zoals niet lekker in je vel zitten of je geestelijk en/of lichamelijk ziek voelen. En meestal wil iemand daar weer zo snel mogelijk vanaf…

Maar deze klachten kunnen ook een signaal zijn van je lichaam om aan te geven dat je over je grens bent gegaan, dat je gevoelens en gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat je leidt. Door deze signalen te herkennen, erkennen en aanvaarden wordt je bewustwording en inzicht groter. Zo groei je naar een leven waarin je je weer vrij kunt bewegen en waarin je kunt worden wie je in wezen bent.

Het doel van haptotherapie is dat je denken en voelen (weer) met elkaar in evenwicht komen. Daardoor wordt je veerkracht groter, zodat je vitaler en sterker in het leven staat. Tevens ben je weer in staat om je te verbinden met jezelf en met je omgeving. Van daaruit kun je je weer verder ontplooien en kan ook dat wat nog verborgen was, zich gaan uitkristalliseren.

In gesprekken, via ervaringsoefeningen en door aanraking wordt aan den lijve voelbaar wat er zich afspeelt. De bevestigende aanraking staat centraal in de begeleidingen: hierdoor wordt het je duidelijk wat je voelt en hoe je daar mee omgaat. Haptotherapie levert zo een bijdrage aan de bewustwording van je gevoelsleven.

Wanneer haptotherapie?

Haptotherapie kan zinvol zijn bij o.a.:

  • overbelast zijn, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in prikkelbaarheid, stress, opgebrand zijn
  • moeite met het aangeven van grenzen
  • verlies van vertrouwen in het eigen functioneren, minderwaardigheidsgevoel
  • zingevingvraagstukken
  • rouw- en verliesverwerking
  • hyperventilatie en angsten
  • hoogsensitiviteit
  • relatieproblemen
  • kinderen die niet lekker in hun vel zitten, concentratiestoornissen hebben of gepest worden
  • lichamelijke klachten met een mogelijk psychosomatische oorzaak

Haptotherapie maakt gebruik van de fenomenen van de haptonomie

Haptonomie is de leer van de tast, het gevoel en het gevoelsleven. Deze drie aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo houdt de haptonomie zich bezig met aanraken en aangeraakt worden, met voelen en gevoelens die hierdoor teweeggebracht worden.

De mens raakt van nature aan. Een moeder wiegt en streelt haar kind als het huilt. We slaan een arm om een dierbare heen wanneer hij of zij verdriet heeft. Als we blij zijn de ander te zien, dan raken we aan door een handdruk, een omhelzing of een kus. Aanraken is niet alleen natuurlijk, het is ook heel belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling van een mensenkind.

Als we als kind te weinig of verkeerd zijn aangeraakt, kan dit leiden tot een verstoring van de normale emotionele ontwikkeling. De goede, bevestigende aanraking daarentegen laat ons voelen dat wij mogen zijn wie wij in wezen ten diepste zijn.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding bestaat uit vier of vijf ontmoetingen vóór de bevalling en één ontmoeting na de bevalling. De begeleiding begint rond de 20ste week, wanneer de bewegingen van het kindje voelbaar worden. De begeleiding is erop gericht om de relatie tussen beide ouders onderling en tussen de ouders en het ongeboren kindje te verdiepen en vorm te geven.

Daarbij worden de oude gebaren van omvatten en wiegen gebruikt. Hierdoor raken de ouders en het kindje vertrouwd met elkaar en komt het hechtingsproces op gang. Tevens raakt de moeder op deze manier vertrouwd met haar lichaam dat zo aan verandering onderhevig is. Ook haar partner krijgt meer oog voor de veranderingen in haar lichaam en voor de wijze waarop zij haar kindje draagt. Vervolgens leert de moeder hoe zij haar weeën kan opvangen, hoe ze het beste kan persen en welke bevallingshoudingen zij daarbij kan gebruiken. De partner leert hoe hij haar hierbij kan bijstaan.

Bij de laatste ontmoeting, na de bevalling, vertellen de ouders hoe zij de bevalling hebben ervaren, hoe het met hun baby gaat, hoe de moeder zich voelt en hoe de partner dit alles heeft beleefd.

N.B. Ik geef alleen nog haptonomische zwangerschapbegeleiding:

  • als zich tijdens vorige zwangerschap(pen) (ernstige) complicaties hebben voorgedaan, waardoor de ouders bijvoorbeeld onzeker zijn geworden en misschien nog met onverwerkt verdriet geconfronteerd worden tijdens deze nieuwe zwangerschap;
  • als de gynaecoloog/verloskundige tijdens de huidige zwangerschap heeft vastgesteld dat er complicaties zijn of kunnen optreden.